Pro přípravu nepotřebujete vůbec nic jiného než dobrou kávu, filtr a dvanáct hodin času. „My používáme mletou kávu v podech (sáček z filtračního papíru), v nichž nedochází ke kontaktu se vzduchem ani světlem. Pod vložíme do mřížky (systém, který udrží pod na dně nádoby) a ponoříme ho do vody studené kolem čtyř až šesti stupňů a necháváme v lednici macerovat asi dvanáct hodin. Já mám ale rád i čtrnáct nebo patnáct hodin, pak je káva velmi silná, s krásnou barvou a jedinečnou chutí se sladkým karamelovým nádechem,“ popisuje Tomáš Komberec a přidává dobrou radu pro domácí přípravu: „Budete-li kávu takto připravovat doma, uzavřete čerstvě namletou do kávového filtrua ponořte ji do nádoby s vodou. Tu umístěte na min. dvanáct hodin do lednice.“ Výsledné cold brew můžete ochutit kávovými sirupy nebo javorovým sirupem, ale obvykle není třeba. Naléváme na led do sklenice a věřte, že vám bude stačit jen malá sklenička, protože takto připravený nápoj má i vyšší obsah kofeinu. „Káva, kterou si zchladíte ledem, nemá tak pevnou chuť, bude naředěná. Pokud si horkou kávu necháte jen zchladit, bude dále pracovat, bude kyselejší. To káva macerovaná je přirozeně sladší. S každým dalším lokem budete cítit silnější chuť,“ říká barista. |