illycaffè vždy nakupovala zelenou kávu napřímo, tzn. od konkrétních farmářů, pěstitelských družstev nebo mlýnů („mills“). Nikdy ne prostřednictvím komoditní burzy. Jen tak je zaručena požadovaná kvalita zrn. Zároveň se vytváří dlouholeté vazby mezi pěstiteli a pražírnou. Společnost platí za dodávky zelené kávy až o 30% vyšší cenu než je cena tržní. Udržitelný rozvoj se tak stává jednou z hlavních hodnot, které illycaffè uznává.
Direct trade
100% Arabika
Káva illy je složena z devíti druhů kávy Arabica. Jako každá zemědělská plodina, také káva se liší sklizeň od sklizně. Správné namíchání kávové směsi se tak stává opravdovým uměním. Pokud vás zajímá, jaká péče je věnována volbě jednotlivých komponent, shlédněte video z laboratoře.
Le Patio Group
Již osmnáct let dodáváme kávu illy a další prémiové potraviny na český a slovenský trh. Za tu dobu jsme ani o píď neslevili z naší vize, kterou jsme si stanovili na začátku: Přejeme si, aby se illy stalo v naší zemi synonymem kultury a dokonalosti kávy. Chceme se stát průkopnickou společností, která nabízí ty nejjemnější produkty a zve vás k posezení na ta nejhezčí místa.
Rodinná firma
illycaffè je rodinná společnost s 90ti letou historií. V čele stojí vnuk zakladatele, pan Andrea Illy. Při výrobě se skloubí nejmodernější technologie s tradičním řemeslným přístupem, občas tak s nadsázkou mluvíme o tom, že illy je největší z mikro-pražíren.
Systém kontroly
Než se zelená káva dostane do pražírny illy, je několikrát ochutnávána ve firemní laboratoři. První je nabídkový vzorek, následuje vzorek před tím, než celá zásilka („lot“) opustí přístav v zemi produkce. Další vzorek se odebírá po příjezdu do přístavu Terst. Pokud tento vzorek odpovídá původním dvěma, je zásilka přijata do skladu illycaffè. V závislosti na délce skladování zelené kávy se provádí další průběžná testování.
Jednodruhové kávy
Naše vlajková loď – směs illy – je sestavena tak, aby z ní připravené espresso bylo dokonalé. Někdy může být zajímavé objevovat charakteristiky káv z jedné konkrétní plantáže, např. při využití různých způsobů přípravy filtrované kávy. Poznejte sami rozdíl mezi kávou od Ahmeda Legessiho ze Sidama v Etiopii, od Lydie Matamoros z Valle Occidental v Kostarice nebo od mnoha dalších konkrétních pěstitelů.
Presurizace
Čerstvě upražená káva při kontaktu se vzduchem ztratí až 40% svého aroma během osmi hodin. Při balení kávy illy je proto využívána unikátní technologie, tzv. presurizace, při které je plechovka naplněna stlačeným dusíkem, inertním ve vztahu ke kávové směsi. Ten společně s oxidem uhličitým, který produkují upražená zrna, způsobuje, že v plechovce je podstatně vyšší tlak než v okolní atmosféře. Aromatické látky potom zůstávají doslova uvězněné v buněčné struktuře. Espresso připravené z takto balené kávy má bohatší aroma a plnější tělo.
Elektronické třídění
Stačí jediné špatné zrno z celkových padesáti, aby byla výsledná chuť šálku espressa znehodnocena. Každé jednotlivé zrno kávy illy tak prochází elektronickým tříděním: zrna prochází strojem, který pomocí speciálních paprsků zkoumá jejich fyzikální charakteristiky. Nezralá nebo fermentovaná zrna jsou následně vyřazena proudem vzduchu. Nicméně, díky péči věnované volbě suroviny, je výsledné procento vyřazených zrn velmi malé.
Umění
Řecké slovo kalokagathia vyjadřuje spojení krásného a dobrého v jednom celku. Podobnou zkušenost máme s kávou illy – je to spojení umění a vědy. Společnost illycaffè vždy podporovala začínající i známé umělce při jejich snaze zachytit různé momenty našeho života. Limitované edice šálků illy, které každý rok navrhují jiní umělci, se staly již doslova sběratelskou záležitostí.