To je jedním z důvodů, proč je Etiopie považována za zemi kávy: Kávovník zde doposud roste volně podél vysokohorských plošin a dokonce i v zahradách místních obyvatel. Je to káva se sladkou a lahodnou vůní a chutí, s výrazným zastoupením jasmínových květů a citrusů. Etiopie je známá především díky pěstování kávy arabika. Plocha této rostliny zabírá okolo 400 tisíc hektarů, což umožní roční produkci až 200 tisíc tun kávy. Z ekonomického hlediska má tato rostlina na místní život neuvěřitelně pozitivní dopad. Až 15 milionů lidí v této zemi jsou touto plodinou denně v kontaktu a nabízí tak pracovní podmínky v jinak chudé zemi. Etiopští farmáři zde pěstují kávu ve čtyřech odlišných systémech – Forest, semi-forest, garden a plantation.
![]() |
|
Největší pěstitelské zastoupení má v zemi zahradní pěstování se zhruba polovičním podílem. Zajímavostí je, že z plantáže pochází pouze 10% etiopské kávy. V dnešní době je Etiopie největším africkým dovozcem kávy a zabírá tak 7. místo ve světovém žebříčku produkce kávy. Etiopská káva je jedna z nejžádanějších druhů káv ve světě.
Za zmínku také rozhodně stojí sdružení Oromia Coffee Farmers Cooperative Union, což je organizace zahrnující asi 103 000 rolníků, exportérů a ostatních lidí, kteří obchodují s kávou. Vznikla v červnu roku 1999 a členové tohoto spolku jsou členy asi 115 družstev v Oromijském regionu. To z ní dělá také jednu z největších Fair Trade kávových organizací světa.
Máte chuť na naší jednodruhovou kávu Ethiopia, nebo z jiných exotických zemí? Navštivte náš e-shop!