Světle pražená káva má více kofeinu než káva tmavě pražená.
Účinky kofeinu pociťujeme po vypití šálku zhruba po 15–20 minutách.
10–20 g kofeinu je považováno za smrtelnou dávku, což odpovídá zhruba 17 l kávy.
Až 90% světové populace se dostává s kofeinem v různé formě do styku.
Označení Decaf neznamená 0 g kofeinu, ale pouze jeho snížený obsah.
1,3,7-trimethylxanthine je chemické označení kofeinu.
Káva má mnohem více kofeinu než většina energy drinků 95–200 mg (240 ml) ÷ 76–80 mg (250 ml).
Existují dva typy kávových zrn – Robusta a Arabika. Druhá zmíněná má sladší a jemnější chuť a obsahuje méně kofeinu.
Na jedno poctivé espresso využijete 40 kávových zrn.
Kávovník ročně vyprodukuje zhruba 0,5–1 kg kávových zrn. Za předpokladu, že si denně dopřejeme dva šálky kávy, spotřebujeme produkci zhruba 18 kávovníků.
Denně si světová populace dopřeje zhruba 1,6 miliard kávových šálků.
Káva je druhým největším obchodním produktem na světě. Hned po ropě.
1/3 světové produkce kávy pochází z Brazílie.
Káva neobsahuje žádné kalorie.
Studie prokázala o 20% menší náchylnost na srdeční arytmii ve prospěch denního příjmu 1–3 šálků denně oproti žádnému příjmu kávy.
Příjem 3–5 šálků kávy denně snižuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby o celých 65%.
Pozitivní účinky kávy se projevují i na vašich játrech, především pak proti rakovině a cirhóze.